top of page

Ik zal me even voorstellen, ben Sandra Oosterbaan en ben al sinds 1995 besmet met het Noorse Boskattenvirus.

Na een hele tijd uit beeld te zijn geweest,noem het een time-out, ben ik weer terug, terug voor mijn geliefde ras "De Noor".

In de jaren dat ik gefokt heb, stond bij mij gezondheid, karakter hoog in het vaandel.

Schoonheid stond op de laatste plaats. Je kan nog zo een mooie Noor fokken die hoog scoort op shows maar als hij of zij niet gezond is wat heb je dan in principe in handen, Niets!

Het allerbelangrijkste vind ik nog wel dat we trouw aan de standaard moeten blijven en het niet anders moeten gaan interpreteren , De Noorse Boskat is een natuurras en geen fashion kat waar we maar aan gaan sleutelen om succes te kunnen hebben op shows voor je eigen "wauw" momentje. 

Dus de oren hoog geplaatst van middelmatige grote geen zijwaartse zeiloren, zoals de orientalen dat hebben, zie dat jammer genoeg nu teveel. Sommige fokkers slaan echt door voor hun momentje in de spotlights op het podium. Dit vind ik zo jammer, want eenmaal is verpest is niet heel gauw weer te herstellen.

Fokken doe je met inzicht , je liefde voor het ras, maar ook altijd in ogenschouw houden dat je bezig bent met levende have, je daar je verantwoordelijkheid voor moet dragen.

Ken je genetische kennis,leer stambomen lezen weet welke combinatie echt juist is,.. minpunten van een kat hoeven niet perse minpunten de zijn.. door een combinatie te maken met een beter type kan dat voor heel mooie kittens zorgen. 

Daarbuiten let ik ook heel erg op het inteelpercentage van een kat, door daar goed op te letten fok je minder problemen in een lijn. 

Ikzelf ga voor een inteelt percentage onder de 3 %, met het uiteindelijke doel (want dat vind ik ,moet je als fokker hebben) om onder de 1 % te komen. Terug naar de oorsprong , terug naar katten die gezond heel oud worden. Ik weet het is een heel streven, maar als je intense liefde hebt voor een ras, zoals ik de Noorse boskat in mijn hart gesloten heb, dan ga je ervoor!

Bovenal als je fokt is eerlijkheid en oprechtheid en openheid ook heel belangrijk,.. iedereen maakt wel eens fouten, durf daar voor uit te komen..

Het is in het belang voor je zelf maar ook de katten waar je mee fokt en de eventuele kittenkopers.Eerlijkheid duurt nog altijd het langst en het siert een mens als hij of zij /haar of zijn fouten durft toe te geven.

Als fokker draag je nu eenmaal een grote verantwoordelijkheid met je mee, als je dit niet kunt dan is het fokken niks voor jou.

 

bottom of page