top of page

Rasstandaard Noorse Boskat

De Noorse Boskat is een robuuste half langharige kat. Het belangrijkste kenmerk van dit ras is hun wilde uitstraling en de speciale dubbele en gladde vacht die waterafstotend is en een beetje vettig aanvoelt. Bij de beoordeling wordt rekening gehouden dat een Noor volledig volwassen is in vacht en in bouw na 3 à 4 jaar.

 

Kop: (20)

 

Door rechte lijnen te trekken vanaf de neuspunt naar de onderste punten van beide oor aanzetten wordt een gelijkzijdige driehoek gevormd. De zijden van de kop zijn recht vanaf de snuit, wangen en jukbeenderen, tot aan de onderst punt van het oor, verder de driehoek vormend. Dit resulteert dat de snuit een triangel van vorm heeft, zonder pinch. De neuslijn is recht en in profiel gezien overgaand in een lichtjes gebogen voorhoofd met een platte schedel. Het onderste gedeelte van de kop mag niet te lang zijn. Sterke kin is gewenst.

 

 

OPMERKING: bij het volwassen worden vooral bij katers kan de snuit een ietsje bredere triangel krijgen. (geen vierkantige vorm)

 

 

Oren: (10)

 

 

Medium met een brede basis. In profiel gezien staan de oren een beetje voorwaarts achterwaarts op de kop geplaatst. Tussen de oren moet een ruimte zijn die  de breedte is van een oor-basis. De buitenste lijnen van de basis van het oor volgen de zijlijnen van de kop verder naar de snuit en de kin. De oren zijn bovenaan lichtjes afgerond. Binnenoor moet goed behaard zijn. Lynx pluimpjes zijn een pluspunt., mooi maar niet noodzakelijk.

 

OPMERKING : bij goed gevulde behaarde oren tonen ze in optisch zicht kleiner.

 

Ogen: (10)

 

Groot open en lichtjes ovaal ietsje schuin geplaatst, zodat de binnenste oogpunt in een schuine lijn overeenkomstig met de buitenste ooghoek op dezelfde hoogte staat als de onderste punt van de buitenlijn van het oor. Niet diepliggend. De uitdrukking moet alert zijn. Elke oogkleur is toegestaan.

 

Vacht: (25)

 

Half lang en dubbel. De ondervacht is wollig en is volledig bedekt met een glanzende waterafstotende bovenvacht, die naargelang het seizoen wat vettig aanvoelt, vooral in de winter. Deze bedekt volledig de rug en veelal de aanzet van de staart. Op de schouders is de vacht korter. In de winter met een lange volle kraag en  knicker-bockers.

 

In de zomermaanden ontbreekt veelal de kraag en ondervacht, bovenvacht is dan ook korter. Er worden geen punten gegeven op kleur en wit verdeling. De duidelijkheid van het tabby patroon speelt geen rol bij de beoordeling.

 

OPMERKING : Een vacht in volle seizoen en in top conditie valt dikwijls op de rug in een middenstreep.

 

Vachtkleur: (25)

 

Alle kleuren zijn toegestaan met of zonder tabby. Elke hoeveelheid wit is toegestaan. Voor alle duidelijkheid een Noorse Boskat wordt NIET gekeurd op kleur of op de duidelijkheid van het tabby patroon.

 

Door de uitgebreide DNA testen van de kleur AMBER hetgeen een mutatie zou zijn van het gen zwart wordt eveneens deze kleur toegevoegd.

 

NIET TOEGESTAAN:

- Chocolade -  lilac - cinnamon - fawn.

- Alle points.

 

Lichaam: (25)

 

Groot, lang, imposant en gespierd met een stevige beenderstructuur. De poten zijn dik en gespierd, medium tot lang in verhouding met het lichaam. De voeten zijn rond met teen pluimen. Achterste poten zijn langer dan de voorpoten. Poezen zijn meestal kleiner dan de katers.

 

OPMERKING : bij volle wintervacht kunnen de poten korter tonen in optisch zicht door de lange dekharen.

 

Staart: (10)

 

Stevige aanzet en lang met een lichtjes afgeronde top. Dik behaard, uiteenvallend zoals een pluim. De aanzet van de staart is nog bedekt met lange dekharen van het lichaam. De lengte moet minstens reiken tot aan de schouderbladen. De voorkeur gaat tot aan de kop.

Fouten:

- Te kleine en tengere bouw

- Stop in de neuslijn

- Te ronde of vierkante kop

- Te diepliggende ogen

- Vierkante snuit

- Pinch

- Droge en gewassen vacht

- Te korte staart en onregelmatigheid in de staart

- Te korte poten

- Te smalle en te hoog geplaatste oren

- Alle gebreken van de algemene lijst.

 

 

Punten:

Kop:

20

Oren:10

Ogen:10

Lichaam:25

Vacht:25

Staart:10

 

Bron :DUERINCK,  ANDREA

Pan's Truls

bottom of page